RULE 12

Instant replay

SECTION 1. Scope of instant replay

Requesting a review

ARTICLE 1. a. At the suggestion of any official (including the video judge), the referee
may request a review of any play within scope.

b. A head coach may request a review by taking a team timeout before the ball is next
legally put in play.
1. After a review has been completed:
(a) If any on-field ruling is changed, the team is not charged with a timeout.

(b) If the on-field ruling is not changed, the timeout is charged and that team’s
privilege to request a review is revoked for the remainder of the game.

2. If the play review being requested is not reviewable (see Rule 12-1-2), the timeout is
charged but the team retains the privilege to request a review.

3. A head coach may not request a review if their team’s timeouts are exhausted or not
available for that half or in that extra period.

4. A request for a review shall be ignored when the privilege has been revoked or if the
team’s timeouts are exhausted or not available.

5. A team may not challenge a ruling in which the game was stopped and a decision has
already been made by the video judge. However, until the ball is ready for play, a
team may challenge an aspect of the same play if that component of the play was not
considered by the video judge as part of the initial review.

6. If a team challenges a specific ruling, but a different ruling is changed, the team is not
charged with a timeout and does not lose its privilege to challenge.

Approved Ruling 12-1-1

l. A team requests a review of a particular aspect of the previous play. That aspect of the play is
"out of shot" and cannot be seen on replay. (a) No other aspect of the previous play is changed.
(b) Another aspect of the previous play is changed. RULING: (a) The team is charged with a
timeout and loses the privilege to request a review. (b) The team is not charged with a timeout
and retains the privilege to request a review. Rule 12-1-1-b has been designed to avoid a
situation where a team could gain an advantage by repeatedly requesting reviews of aspects of
plays that are not in view.

II. A head coach requests a review when their team’s timeouts are exhausted or not available.
RULING: The request is ignored. This is not a breach of Rule 9-2-1-a-1-m since the request
is permitted, even though it is not granted.

Reviewable plays
ARTICLE 2. a. A review can only be used for a play in which there is doubt about:
1. ascore
2. the position of the ball in relation to the goal line
3. achange of team possession
4.

a foul on the list of explicitly reviewable fouls (Rule 12-1-3) (a foul may be created or
cancelled)
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5. adisqualification

6. the status of the ball (e.g. live/dead, touched/untouched), including when and/or
where the ball or a player is out of bounds or in an end zone, which player has
possession of the ball, whether a pass is forward or backward, whether the ball was
passed or fumbled or whether a forward pass is complete/incomplete

7. whether the player who caught or recovered a fumble was the fumbler

8. whether a fair catch signal was made or a player of the receiving team advanced after
a fair catch signal (a foul may be created or cancelled)

9. the location of a player with regard to substitutions, illegal passes (including
intentional grounding), illegal kicks and handing (a foul may be created or cancelled)

10. the location of the ball with respect to a first down

11. the down number within a series of downs or before the next series

12. clock status

13. any obvious errors that may have a significant impact on the outcome of the game
A review can equally be used to determine whether a reviewable action occurred or not.

While undertaking a review of a particular aspect of a play, other reviewable aspects may
come under consideration. A review can consider any reviewable aspect of the play for
which the game was stopped.

Approved Ruling 12-1-2

While reviewing a play to see whether the pass was complete or incomplete, the video judge
spots a personal foul by A88. RULING: Foul by A88. Team B may accept or decline the penalty
once the ruling of complete/incomplete has been finalised.

During a review, the video judge sees clear evidence that the ball carrier was held and their
forward progress stopped before the ball was fumbled. RULING: The play will be changed with
the ball dead at the spot where the ball carrier’s progress was stopped. Unlike other codes of
American football, a forward progress ruling (or absence of) is reviewable.

Explictly reviewable fouls

ARTICLE 3. The following plays are explicitly reviewable and the video judge may create a
foul when there is no call by the on-field officials or cancel a foul called by an on-field

official:

a. A foul that normally carries a 15-yard penalty, including pass interference.

b. Any foul on a play anytime after the two-minute warning in the 4th quarter or during an
extra period.

c. Player throwing a forward pass or making a forward handoff when the player’s entire
body and the ball is or has been beyond the neutral zone or after a change of team
possession.

d. Ball carrier beyond the neutral zone before ball kicked.

e. Blocking by a Team A player before they are eligible to touch the ball on an onside kick.

f.  The number of players on the field for either team during a live ball or when there is a
flag for illegal substitution

g. lllegal touching of a forward pass by an originally eligible receiver who has gone out of
bounds or touching of a forward pass by an originally ineligible player.

h. A Team A player going out of bounds during a kick play and returning inbounds during
the down, and whether such a player was blocked out of bounds.

1. Player who is out of bounds touching a free kick that had not been touched inbounds.

j.  Forward pass that becomes illegal as a second forward pass after an on-field ruling of a

backward pass is changed.
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Approved Ruling 12-1-3

l. Anytime after the two-minute warning in the 4th quarter or during an extra period, the video
judge reviews a play and sees clear evidence of a false start prior to the snap. (a) A Team A
player advanced the ball for 3 yards. (b) A Team A player fumbled the ball and it was recovered
by Team B. RULING: In both (a) and (b), after the review the play will be changed. A 5-yard
penalty will be enforced and Team A will have possession of the ball.

Injured players
ARTICLE 4. The video judge may declare an injury timeout if they observe an injured
participant that the on-field officials have not (Rule 3-3-6).

Other rulings

ARTICLE 5. a. If a forward passer is ruled down or out of bounds prior to throwing a pass
and the video judge has indisputable video evidence that the ball was released prior to the
dead ball ruling, replay can rule on the immediate continuing action. If the pass is caught
by either team, they are awarded possession at that spot with no advance. If the pass is
incomplete, the down counts.

b. Fouls that carry 5-yard and 10-yard penalties are not enforced if the ruling is changed and
they become dead-ball fouls.

c. Penalties for personal fouls and unsportsmanlike conduct fouls are always enforced,
regardless of the outcome of a replay review.

SECTION 2. Procedures

Equipment and personnel

ARTICLE 1. a. The video judge may use whatever video equipment is reasonably
available. The sources of video to be used shall be determined by the video judge before
the game. This may include body-worn cameras.

b. When a replay is shown on a stadium screen, the on-field officials may observe it during
a review and use clear evidence from it to change a decision. This may include situations
when there is no video judge, but the referee has the ability to request a replay to be
shown.

c. Review will not be used if there is no video judge AND the decision as to which plays to
replay on the stadium screen is in the control of only one team.

d. If there is no video judge, but there is the capability to use video equipment near the field
of play, the referee shall assume the duties of the video judge provided the following
conditions apply:

1. The equipment to be used in the review is located outside the limit lines on the
sideline or end line and must be completely outside the team area. This is a separate
secure location away from spectators and sideline personnel. Ideally, it will be in a
tent or other shelter to protect it from rain and also direct sunlight on the display
equipment.

2. The sources of video to be used are determined by the referee before the game, and
the referee agrees that the quality of the video obtainable from each source is
sufficient for replay to be used effectively.

3. The referee agrees that the size and resolution of the display equipment to be used at
the sideline is sufficient for replay to be used effectively.

4. National federations may implement a process by which game management must
seek prior approval of sideline video equipment before it can be used in a competitive
game. In Great Britain, approvals must be sought from the BAFA Rules Committee.
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Initiating review
ARTICLE 2. a. A review can be initiated by stopping the game at any time before the ball

is next legally put in play. This includes when there is a positive intention by any official
to initiate a review, even if the whistle or signal to denote it comes after the ball is
snapped or free kicked.

A review can be initiated whenever an official believes that:

1. There is reasonable evidence to believe an error was made in the initial on-field
ruling; and

2. The play is reviewable; and

3. The outcome of a review would have a direct, competitive impact on the game.

Review shall not be used when there would be no competitive impact on the game,
including when the running clock rule is in force (Rule 3-3-2).

An official shall not initiate a review in a situation when it would give one team an
advantage with respect to time (on either the game clock or play clock).

There is no limit on the number of reviews initiated by the officials nor is there a time
limit for a review. However, officials should have regard to the duration of the game and
not instigate reviews that have little impact on the game.

Disqualifications may be reviewed at any time since the impact normally includes the
player’s ability to play in the next game.

Criteria for reversing an on-field ruling
ARTICLE 3. a. If there is clear, indisputable evidence that a ruling on the field was

incorrect or that something within the scope of the review procedure occurred and was
missed by the on-field officials, the video judge will advise the on-field officials to
change their ruling(s).

If there is other evidence (e.g. not indisputable), the video judge shall inform the on-field
officials of the evidence available and give them the opportunity to change their ruling(s)
when that evidence is combined with evidence from their own observations. The video
judge may not override the judgment of any of the on-field officials, but may advise
them. The final determination of fact(s) shall remain with the on-field officials.

An official (usually the referee) may act for any other on-field official who is unable to
communicate with the video judge.

When, in the judgment of the video judge, a foul should have been called, the referee may
override that judgment if they believe the action as described to them would not have
been ruled as a foul if it had been observed by an on-field official. The video judge is
subject to the same officiating interpretations and philosophies as the on-field officials.

Information provision
ARTICLE 4. a. The relevant official should repeat information provided to them by the

video judge to ensure that both are satisfied that the on-field official has heard the
information correctly.

Normally, an on-field official (or the referee on their behalf) will ask the video judge to
answer a specific question of fact.

If a ruling is changed, the video judge shall provide the referee with all pertinent
information as needed (next down, distance, yard line, position of the ball, clock
status/adjustment) in order to resume play under the correct game conditions.

1. If the video judge does not know the precise information, an estimate can be used.
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2. If the game clock was running and was stopped solely for a review, it should be

adjusted such that no more than 40 seconds can elapse since the end of the previous
play.

Anytime after the two-minute warning in the 2nd or 4th quarters, if the correct ruling
would not have stopped the game clock, then the clock will be reset to the time the
ball is declared dead by the video judge. The referee will subtract 10 seconds from
the game clock and the game clock will start on the referee’s signal. Either team may
use a team timeout to avoid the runoff.

If time expires in a half, and the clock would start on the referee’s signal after review,
there must be at least 3 seconds remaining when the ball should have been declared
dead to restore time to the clock. With 2 seconds or 1 second remaining on the clock,
the half is over unless Team A uses a remaining timeout. (This does not impact
situations when the clock is stopped and will remain stopped until the snap such as an
incomplete pass or a ball carrier out of bounds.)

If the game clock expires at the end of any quarter, either during a down in which it
should be stopped by rule through play when the ball becomes dead or after the down
upon a request for an available team timeout, the video judge may restore time. In the
fourth quarter, this only applies if the score differential is eight points or less (after a
touchdown, all potential results of the try down must be considered).

d. After areview is completed, the referee shall announce that:

1.

the ruling on the field is confirmed, if the video evidence confirms the on-field
ruling;
the ruling on the field stands, if the video evidence is inconclusive;

the ruling on the field is changed, why and what the impact of the ruling is, if the
video evidence reveals an error occurred.



