
RULE 4

Ball in Pla y, Dead Ball, Out of Bounds
SECTION 1. Ball in Pla y – Dead Ball

Dead Ball Becomes Alive
ARTICLE 1. Aftera dead ball is ready for play, it becomes a live ball when it is legally
snapped or legally free-kicked. Aball snapped or free-kicked before it is ready for play
remains dead (A.R. 2-16-4:I) (A.R. 4-1-4:I and II) (A.R. 7-1-3:IV) (A.R. 7-1-5:I and II).

Live Ball Becomes Dead
ARTICLE 2. a. A l iv e ball becomes a dead ball as provided in the rules, or when an

official sounds his whistle (even though inadvertently), or otherwise signals the ball dead
(A.R. 4-2-1:II) (A.R. 4-2-4:I).

b. If an off i cial sounds his whistle inadvertently or otherwise signals the ball dead during a
down (Rules 4-1-3-k and 4-1-3-m):
1. Whenthe ball is in player possession, then the team in possession may elect to put the

ball in play where declared dead or replay the down.
2. Whenthe ball is loose from a fumble, backward pass or illegal pass, then the team in

possession may elect to put the ball in play where possession was lost or repeat the
down (Exception: Rule 12).

3. Duringa leg al forward pass or a free or scrimmage kick, then the ball is returned to
the previous spot and the down repeated (Exception: Rule 12).

4. AfterTeam B gains possession on the try or during an extra period, then the try is
over or the extra-period possession series is ended.

c. If a foul or violation occurs during any of the above downs, the penalty or violation
privilege shall be administered as in any other play situation if not in conflict with other
rules (A.R. 4-1-2:I and II).

• Appr oved Ruling 4-1-2
I. Four th and 16 at the 50-yard line, Team A kicks. B1 clips on Team B’s 40-yard line, and B2

muffs the kick on the 25-yard line. While the ball is loose, an inadver tent whistle is
sounded. RULING: If Team A accepts the penalty, penalise Team B from the 50-yard
line. Team A’s ball, first and 10 on the 35-yard line. If Team A declines the penalty,
replay the down. [Cited by 4-1-2-c]

II. Four th and 16 at the 50-yard line. At the snap, B1 is offside. Team A advances the ball to
the 30-yard line and fumbles. Dur ing the loose ball, an inadver tent whistle is sounded.
RULING: Team A may refuse the penalty and put the ball in play on the 30-yard line,
first and 10. [Cited by 4-1-2-c]

Ball Declared Dead
ARTICLE 3. A live ball becomes dead and an official shall sound his whistle or declare it
dead:
a. Whenit goes out of bounds other than a kick that scores a field goal after touching the

uprights or crossbar, when a ball carrier is out of bounds, or when a ball carrier is so held
that his forward progress is stopped. When in question, the ball is dead (A.R. 4-2-1:II).

b. When any part of the ball carrier’s body, except his hand or foot, touches the ground or
when the ball carrier is tackled or otherwise falls and loses possession of the ball as he
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contacts the ground with any part of his body, except his hand or foot. (Exception: The
ball remains alive when an offensive player has simulated a kick or at the snap is in
position to kick the ball held for a place kick by a teammate. The ball may be kicked,
passed or advanced by rule.) (A.R. 4-1-3:I).

c. Whena touchdown, touchback, safety, field goal, or successful try occurs; or when an
unsuccessful field goal attempt that has crossed the neutral zone and is then untouched by
Team B, lands in Team B’s end zone or out of bounds (A.R. 6-3-9:I).

d. When,during a try, a dead-ball rule applies. (Rule 8-3-2-d-5).
e. Whena player of the kicking team catches or recovers any free kick or a scrimmage kick

that has crossed the neutral zone.
f. Whena free kick, scrimmage kick or any other loose ball comes to rest and no player

attempts to secure it.
g. Whena scrimmage kick beyond the neutral zone or a free kick is caught or recovered by

any player after a valid or invalid fair catch signal; or when an invalid fair catch signal is
made after a catch or recovery by Team B (Rules 2-8-1, 2-8-2 and 2-8-3).

h. Whena return kick or scrimmage kick beyond the neutral zone is made.
i. Whena forward pass is ruled incomplete.
j. When,before a change of team possession on fourth down or a try, a Team A fumble is

caught or recovered by a Team A player other than the fumbler (Rules 7-2-2-a, 7-2-2-b
and 8-3-2-d-5).

k. Whena liv e ball not in player possession touches anything inbounds other than a player, a
player’s equipment, an official, an official’s equipment or the ground (inadvertent whistle
provisions apply).

l. Whena simultaneous catch or recovery of a live ball occurs.
m. Whenthe ball becomes illegal while in play (inadvertent whistle provisions apply).
n. Whenthe live ball is in possession of an official (inadvertent whistle provisions apply).
o. Whena ball carrier simulates placing his knee on the ground.
p. Whenan airborne pass receiver from either team is so held that he is prevented from

immediately returning to the ground (A.R. 7-3-6:IV).
q. Whena ball carrier’s helmet comes completely off.
• Appr oved Ruling 4-1-3

I. While A1 is holding the ball for a place kick, Team B plays the ball by (a) recovering a loose
ball, (b) snatching it from A1 or (c) batting it from his hands. RULING: (a) The ball
remains alive. (b) The ball remains alive. (c) Fumble, the batting by Team B is legal.
[Cited by 2-11-1, 4-1-3-b]

Ball Read y for Play
ARTICLE 4. Noplayer shall put the ball in play before it is ready for play (A.R. 4-1-4:I
and II ).
PENALTY − Dead-ball foul for delay of game. Five yards from the succeeding spot

[S21].
• Appr oved Ruling 4-1-4

I. Snapper A1 snaps the ball before the ball is made ready for play. A2 muffs the snap and B1
recovers the ball. RULING: Dead ball foul, Team A delay of game. Penalty – Five-
yards from the succeeding spot, Team A’s ball. The ball does not become alive, and all
action should be stopped immediately by the game officials. [Cited by 2-2-4-b, 4-1-1,
4-1-4, 7-1-1-a]

II. Kicker A1 kicks off before the referee has declared the ball ready for play. RULING: Dead
ball foul. Penalty – Five yards from the succeeding spot. The ball does not become
alive, and all action should be stopped immediately by the game officials. [Cited by
2-2-4-b, 4-1-1, 4-1-4, 7-1-1-a]
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Play-Cloc k Count
ARTICLE 5. Theball shall be put in play within 40 or 25 seconds after it is made ready for
play (Rule 3-2-4), unless, during that interval, play is suspended. If play is suspended, the
play-clock count will start again.
PENALTY − Dead-ball foul for delay of game. Five yards from the succeeding spot

[S21].

SECTION 2. Out of Bounds

Player Out of Bounds
ARTICLE 1. a. A player is out of bounds when any part of his person touches anything,

other than another player or game official, on or outside a boundary line (A.R. 4-2-1:I
and II ).

b. A player who touches a pylon is out of bounds.
• Appr oved Ruling 4-2-1

I. A inbounds ball carrier bumps into or is touched by a player or game official on the sideline.
RULING: The ball carrier is not out of bounds. [Cited by 4-2-1-a]

II. Ball carr ier A1 is running inbounds near the sideline when he is contacted by a squad
member of Team B, who is on the sideline. RULING: Rule 4-2-1 states a player is out
of bounds when any par t of his person touches anything other than a player or an
official. Penalty – 15 yards or other illegal interference penalties (Rule 9-2-3). [Cited
by 4-1-2-a, 4-1-3-a, 4-2-1-a, 9-2-3-d]

Held Ball Out of Bounds
ARTICLE 2. A ball in player possession is out of bounds when either the ball or any part of
the ball carrier touches the ground or anything else that is on or outside a boundary line
except another player or game official.

Ball Out of Bounds
ARTICLE 3. a. A ball not in player possession, other than a kick that scores a field goal, is

out of bounds when it touches the ground, a player, a game official or anything else that is
on or outside a boundary line.

b. A ball that touches a pylon is out of bounds behind the goal line.
c. If a liv e ball not in player possession crosses a boundary line and then is declared out of

bounds, it is out of bounds at the crossing point.

Out of Bounds at Forwar d Point
ARTICLE 4. a. If a live ball is declared out of bounds and the ball does not cross a

boundary line, it is out of bounds at the ball’s most forward point when it was declared
dead (A.R. 4-2-4:I). (Exception: Rule 8-5-1-a, (A.R. 8-5-1:I)).

b. A touchdown is scored if the ball is inbounds and has broken the plane of the goal line
(Rule 2-12-2) before or simultaneous with the ball carrier going out of bounds.

c. A receiver who is in the opponent’s end zone and contacting the ground is credited with a
completion if he reaches over the sideline or end line and catches a legal pass.

d. Themost forward point of the ball when declared out of bounds between the goal lines is
the point of forward progress (A.R. 8-2-1:I) (A.R. 8-5-1:VII ). (Exception: When a ball
carrier is airborne as he crosses the sideline, forward progress is determined by the
position of the ball as it crosses the sideline (A.R. 8-2-1:II-IX ).
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• Appr oved Ruling 4-2-4
I. A player with one foot out of bounds behind a goal line touches a loose ball in the field of

play. RULING: Ball is out of bounds and dead at its most forward point in the field of
play. If this loose ball was an untouched free kick, it is a free kick out of bounds and a
foul. Penalty – Five yards from the previous spot or Team B’s ball 30 yards beyond
Team A’s free kick line. [Cited by 4-1-2-a, 4-2-4-a]


